DÉDSZÜLEIM MINTÁIT HORDOM


 


              A törökkoppányi fehérhímzés mintakincsét átdolgozva próbáltunk újat alkotni, úgy, hogy a mintakincs jellegzetességeit megtartva ma használható, korszerű tárgyak szülessenek.    Alapul vettük a szirom, a levél és az inda alapmotívumokat. Szitanyomás technikával, kis szériás előállításban illetve egyénileg, viseleti és használati tárgyakat készítettünk.

 



 

Vaszkó Anna:

A mintakincs továbbörökítése érdekében készítettem egy kis táskát, valamint egy sálat, így az átalakított motívum már megfelel a ma embere elvárásainak. A minta rapprtálva lett a lazán szőtt fekete pamutszövet anyagú sálra. A színek visszaköszönnek a táskán is, ami egy megunt borítéktáska volt, így azonban új életre kelt.

 

 



 

Lekes Dzsenifer:

 A közelgő téli hidegre tekintettel készítettem két sálat, egyet élénk, vidám színekből és egyet visszafogottabb, halvány színekből. Az átértelmezett mintával készítettem még egy nyári, élénk színű ruhát is. A ruha és a sálak anyaga könnyen kezelhető pamut jersey.

 


 


 Csernus Luca:
Az adott mintakincset felhasználva és újra gondolva terveztem meg a saját, egy mintára épülő különböző minta- kompozíciójú textil munkámat. A padlizsán lila színű pamutszatén anyagra egy kontrasztos sötét színnel a feketével rapportálva lett a megtervezett minta. Az így elkészült ágynemű huzat a XXI. század emberének elvárásainak megfelel és így a mindennapok részévé válhat a mintakincs öröksége.

Témavezető szaktanár: Kiss Márta textiltervező iparművész, művésztanár

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések