KONTRASZT (régi - új )













 Régi és új kontrasztjára épülő tervezési, kivitelezési feladat .

A fogalompárnak nem történeti, nem történelmi értelmezése volt az elsődleges feladat ! Régi forma megújítása elsősorban technikai megoldással, vagyis újra  konstruálása egy már meglévő öltözetnek.! 

Batikolás ősi technikájával kísérleteztek a diáklányok. A batik technika által létrejött minta mindig hordoz valami esetlegességet magában, valami előre nem láthatót, s ezt az esetlegességet szorították egy szabásminta, egy öltözet adta sziluett korlátai közé úgy, hogy megmaradt a minták megfoghatatlan bája. 

Már megunt, nem használt ruháikat vetették alá a festési eljárásnak, s evvel a metódussal az újrahasznosítás, az upcycling témakörét is érintettük.

("Az újrahasznosítás során az anyagra, amely egyébként a szemétre kerülne, nyersanyagként tekintünk, a folyamat során a hulladékból ismét nyersanyag válik. Az értéknövelő újrahasznosítás pedig újrahasználatot vagy továbbhasznosítást jelent, némi kreativitás, egy kis csavar, átalakítás, és a tárgyból egy egészen más funkciójú használati tárgy vagy akár művészeti alkotás jön létre." - https://www.vasutasmagazin.hu/zold/upcycling-avagy-ertekteremto-ujrahasznositas-)

Elkészült munkáikon keresztül  pozitív értelmet nyert egy ellentét fogalma!

/Témavezető : Kiss Márta művésztanár ,textiltervező iparművész, Tóth Csaba Lászlóné ruhaipari szakos mérnök, szaktechnikus /

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések